Информации  /  Новости  /  Научна трибина по повод 109-годишнината од Битолскиот Конгрес Лика: "Одлуките на Битолскиот Конгрес се историски во лингвистичкиот и културниот аспект".

Научна трибина по повод 109-годишнината од Битолскиот Конгрес Лика: "Одлуките на Битолскиот Конгрес се историски во лингвистичкиот и културниот аспект".

 

21 Nov 2017

15:53

 Заменик претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за спроведување на Охридскиот договор и политички систем, г-дин. Хазби Лика, и Претседателот на Република Албанија г-дин Илир Мета го посетија Музејот на Албанската азбука во Битола по повод 109-годишнината од Битолскиот Конгрес. По посетата на Музејот, вицепремиерот Лика и претседателот Мета учествуваа во научниот форум посветен на овој важен национален датум.

 
Во својот говор на отворањето на Трибината, вицепремиерот Лика рече дека Битолскиот Конгресот останува една од стратешките егзистенцијални акции за подигање на свеста на национално ниво и за зајакнување на културниот идентитет.
 
"Албанската национална историја е полна со големи настани, со настани од голема тежина, означување на пресвртници во развојот на нацијата, во цивилизираното и современото патување. Една од овие историски и културни настани е Конгресот на албанската азбука, кој се одржа токму во овој град, како еден административен и културен центар во тоа време и центар на пример за соживот меѓу заедниците во време на денешниот ден . Битолскиот Конгресот останува една од стратешките егзистенцијални акции за подигнување на свеста на национално ниво и за зајакнување на културниот идентитет ", рече Лика. Тој исто така, истакна дека овој конгрес е од големо значење,
бидејќи тоа е одлучувачки чекор кон отворање патеки за да се постигнат целите на подигање на културна и национална свест на граѓаните.
 
"Единствената азбука на Албанците, без оглед на регионалната, провинциската или верската припадност, е симбол на идентитетот на заедницата, а на овој настан претстојат многу политички, економски и образовни настани. Обликувањето на албанската азбуката не беше само лингвистички феномен, но тоа беше мудар политички потег кон израмнување на разликите меѓу Албанците.“ – рече вицепремиерот Лика.
 
 
 
 
 
 
 

 

21.11.2017 , 15:53 Reads:556  пати