Информации  /  Новости  /  Владината делегација предводена од вицепремиерот на Република Македонија, г-дин. Хазби Лика, денеска го посети Музејот на Албанската азбука во Битола

Владината делегација предводена од вицепремиерот на Република Македонија, г-дин. Хазби Лика, денеска го посети Музејот на Албанската азбука во Битола

 

22 Nov 2017

15:36

 По повод одбележувањето на 109-годишнината од Битолскиот Конгрес, делегацијата на Владата на Република Македонија, предводена од вицепремиерот на Република Македонија, г-дин. Хазби Лика, денеска го посети Музејот на Албанската азбука во Битола, каде учествуваше на отворањето на изложбата со фигури на учесниците на Конгресот на азбуката.

На отворањето на изложбата, државниот секретар во Министерството за култура, г-дин. Валмир Азири истакна дека по повод одбележувањето на 109-годишнината од Битолскиот Конгрес, се формираше уметничка колонија во која беа насликани личности од 11 учесници на Конгресот на албански јазик.
 
"Денес сме тука со моите фигуративни колеги кои беа деч од уметничката колонија каде што ги насликаа портретите на 11 конгресмени кои учествуваа на Битолскиот Конгресот пред 109 години. Денес е обележан ден на нацијата и со оваа изложба што ја остваривме ние денес се обидовме да ја надоместиме нивната работа веќе 109 години ", рече Азири. Тој им се заблагодари на вицепремиерот Лика и на Министерството за култура за поддршката на овој настан.
 
 
 

 

22.11.2017 , 15:36 Reads:904  пати